ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ, ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡ ΟΠΕΡΑΤΟΡ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΡΚΕΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΘΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΙΟΥΛΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΠΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ.
ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΒΡΕΘΕΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ. ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΑΡΑ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΧΩΡΟΥΣΑΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΤΑΝΑΝ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ Η ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΥ.
ΧΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ/ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΦΙΞΕΙΣ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΦΟΥ ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ 3ΗΜΕΡΟ ΚΕΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΩΣ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ BACK TO BACK ΔΗΛ, ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΑΦΙΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ.
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ.
ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ THE GUARDIAN ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΗΓΗ:https://www.theguardian.com/world/2020/apr/26/greece-preparing-new-tourism-rules-in-wake-of-coronavirus
Η Ελλάδα ετοιμάζει νέους τουριστικούς κανόνες με την ΕΕ μετά τον κοραναϊό
Οι πολυκοσμίες στις πισίνες, παραλίες και τα τουριστικά λεωφορεία δεν θα επιστρέψουν αμέσως, καθώς τα σχέδια της χώρας για κλιμακωτή περίοδο 2020
Οι γεμάτες πισίνες, οι παραλίες και τα τουριστικά λεωφορεία, καθώς και τα μεσαία καθίσματα σε αεροπλάνα, μίνι μπαρ ξενοδοχείου και κάγκελα στα check-in του αεροδρομίου, μπορεί να είναι όλα παρελθόν καθώς η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης προσπαθεί να φανταστεί ξανά τις διακοπές μετά τον κοραναϊό.
Τα ταξίδια θα πραγματοποιηθούν μόνο με «συγκεκριμένους νέους κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας καθώς ετοιμάζεται να προτείνει τρόπους διάσωσης του τομέα με τους ομολόγους του στην ΕΕ στην εποχή του Covid-19 τη Δευτέρα.
«Αν θέλουμε να σκεφτούμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε φέτος, πρέπει να υπόκειται σε συγκεκριμένους νέους κανόνες», λέει ο Χάρι Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού της χώρας, του οποίου η οικονομία εξαρτάται ιδιαίτερα από τον τομέα. «Πρέπει να έχουμε νέους κανόνες για ξενοδοχεία, νέους κανόνες για παραλίες, νέους κανόνες για πισίνες, νέους κανόνες για πρωινό σε μπουφέ, νέους κανόνες για τουριστικά λεωφορεία».
Πώς θα λειτουργούν οι κανονισμοί και πώς θα είναι, τουλάχιστον στην Ευρώπη, θα είναι το επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών τουρισμού της ΕΕ τη Δευτέρα. Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών Covid-19, θα περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη. Είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί η πιθανότητα των επιβατών να υποβληθούν σε ελέγχους θερμοκρασίας και εξετάσεις αίματος πριν από την πτήση.
"Θα πιέσω για συμφωνία για ένα κοινό σύνολο κανόνων [ΕΕ]", δήλωσε ο Θεοχάρης στο Guardian. «Τους χρειαζόμαστε εάν θέλουμε να αρχίσουμε να μετακινούμε ανθρώπους από τη μια χώρα στην άλλη οδικώς, αεροπορικώς ή δια θαλάσσης. Προσωρινοί κανόνες που θα πρέπει να έχουν οικονομικό νόημα. Εάν, για παράδειγμα, μπορείτε να πετάξετε μόνο με 10 άτομα σε ένα αεροπλάνο για να θεωρηθεί ασφαλές, τότε προφανώς δεν θα υπάρξει πτήση », είπε.
Ο παγκόσμιος τουρισμός υπήρξε μεταξύ των βιομηχανιών που επλήγησαν περισσότερο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 75 εκατομμυρίων ανθρώπων που απασχολούνται σε μια βιομηχανία που σταμάτησε σχεδόν από τις απαγορεύσεις ταξιδιού και τα κλειστά σύνορα. Στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ και παρέχει μία στις πέντε θέσεις εργασίας, η οικονομία αναμένεται να υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα - συρρικνωμένη έως και 10% - ακριβώς όπως αναδύθηκε από τη χειρότερη κρίση της τα τελευταία χρόνια.
Ο Θεοχάρης, ο οποίος ανέλαβε τη θέση τον περασμένο Ιούλιο, όταν η κεντροδεξιά κυβέρνηση εκτόξευσε το αξίωμα, προβλέπει ότι η χώρα θα μπορούσε να έχει «λιγότερο από το ένα τρίτο» των τουριστών που φιλοξένησε πέρυσι.
Το 2019, η Ελλάδα προσέλκυσε ρεκόρ 33 εκατομμυρίων αφίξεων, περισσότερο από το τριπλάσιο του συνολικού πληθυσμού της, και διπλασίασε τον αριθμό που δέλεψε πριν από μια δεκαετία. Η άνθηση έφερε ένα άνευ προηγουμένου 18,2 δισ. Ευρώ - έσοδα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναζωογόνηση μιας οικονομίας που έπεσε σε κατάθλιψη από μια κρίση δημοσίου χρέους σχεδόν δεκαετίας που μείωσε την παραγωγή κατά ένα τέταρτο.
Λόγω μαζικών ακυρώσεων, το ελληνικό επιμελητήριο ξενοδοχείων προβλέπει ότι το 65% των μελών του θα μπορούσε να αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση. Η Χριστίνα Τετράδη, η οποία διοικεί ένα θέρετρο στο νησί του Ιονίου της Ζακύνθου και είναι αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου, λέει ότι κάθε επιθυμία για ανάκαμψη του τουρισμού μετριάζεται επίσης από ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση της Ελλάδας χωρίς ιούς. Οι αριθμοί της βιομηχανίας, λέει, γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους που ενέχει η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών πολύ γρήγορα. «Κανείς δεν θέλει να κατηγορήσει ότι θέτει το προσωπικό σε κίνδυνο ή θέτει σε κίνδυνο ζωές».
Όμως, όπως και ο Θεοχάρης, είναι επίσης πεπεισμένη ότι ο χειρισμός της πανδημίας από την Αθήνα θα αποφέρει ανταμοιβές.
Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα, η οποία είναι έτοιμη να διευκολύνει τα μέτρα κλειδώματος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απευθυνόμενο στο έθνος την Τρίτη, εφάρμοσε αυστηρούς περιορισμούς για τον περιορισμό του κοροναϊού από νωρίς.
«Όταν η υγεία και η ασφάλεια είναι τόσο σημαντικά για τους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τους αριθμούς, νομίζω ότι μας δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο Tetradis. «Θα είναι περίπλοκο ειδικά για μεγαλύτερα ξενοδοχεία. Υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις, όπως πόσα άτομα μπορείτε να έχετε σε μια πισίνα, είναι μπουφέ έξω και τι γίνεται αν κάποιος αρρωστήσει; Αλλά υπάρχει επίσης μια αίσθηση ασφάλειας σχετικά με τον κοραναϊό που μπορούμε να προβάλλουμε επίσης. "
Με 2.517 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου και αριθμό θανάτων 134, η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει φτάσει πολύ καλύτερα στη μάχη του Covid-19 από ό, τι αναμενόταν.
Η Τουρκία στα ανατολικά της και η Ιταλία στα δυτικά της υπέφεραν πολύ, από την Κυριακή σημειώνοντας ποσοστά θνησιμότητας 2.706 και 26.386 αντίστοιχα.
Ο επαναπροσδιορισμός του ταξιδιού θα είναι τόσο σημαντικός για την επιβίωση του τουρισμού όσο και οι προφυλάξεις που απαιτούνται για την πρόληψη πιθανών λοιμώξεων, λένε αξιωματούχοι. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001, ο τομέας χρειάστηκε τρία χρόνια για να ανακάμψει, αλλά αυξήθηκε δραματικά όταν ανέκαμψε.
Ο Θεοχάρης αναγνωρίζει ότι το μέλλον είναι γεμάτο αβεβαιότητα. Ήδη, οι φόβοι αφθονούν ένα δεύτερο κύμα επιδημίας αργότερα φέτος και, τελικά, πολλά θα εξαρτηθούν από την ανακάλυψη ενός εμβολίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.