Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΙΓΑΙΟ: Μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της Υγείας στα νησιά σημαίνουν απώλειες σε ζωές

 


Κραυγαλέο γεγονός, παρά τις εξαγγελίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ότι θα προμηθευτούν όλα τα μικρά νησιά με σύγχρονα ασθενοφόρα μικρού τύπου (ανακοίνωση της ΠΝΑΙ από το Φεβρουάριο του 2020)


Μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της Υγείας στα νησιά σημαίνουν απώλειες σε ζωές

Το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων στον τομέα της Υγείας των κατοίκων των νησιών έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τον θάνατο ενός 60χρονου στην Φολέγανδρο.

Μια σειρά γεγονότων -που δεν ήταν ατυχίες- αλλά σοβαρές ελλείψεις, και παρά το γεγονός πως κάποια στιγμή εστάλη ελικόπτερο, οδήγησαν στην απώλεια άλλης μιας ζωής.

Μεταξύ των ελλείψεων, η απουσία νοσηλευτή αλλά και ασθενοφόρου με οδηγό και διασώστη στην Φολέγανδρο – παρά τις εξαγγελίες – αλλά και οι καθυστερήσεις στην αποστολή των μέσων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Δήμαρχος Φολεγάνδρου: Ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες ότι ο ασθενής από εγκεφαλικό πέθανε αβοήθητος περιμένοντας το ΕΚΑΒ

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι δεν άντεξε, περιμένοντας το ελικόπτερο και μια ΜΕΘ, μετά από εγκεφαλικό  ένας 60χρονος στη Φολέγανδρο.
Μάλιστα ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος έσπευσε να κάνει σχετική δήλωση:

Δυστυχώς με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε το τραγικό συμβάν που έγινε χθες στη Φολέγανδρο με την απώλεια ενός συμπατριώτη μας 60 ετών που «έφυγε» περιμένοντας το ελικόπτερο για να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο.

Είναι προφανές ότι δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε φοβούμαστε το τελευταίο τέτοιο περιστατικό που βιώνουν τα νησιά μας, ιδιαίτερα τα μικρά και πιο απομακρυσμένα. Είναι επίσης προφανές πως, σε ό,τι μας αφορά, το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση στις πλάτες μιας τραγικής απώλειας και μιας οικογένειας που θρηνεί για τον άνθρωπο της.

Όμως δεν είναι δυνατόν να αποσιωπηθούν μια σειρά ευθύνες και περιστατικά, τα οποία αν είχαν αποφευχθεί ίσως να μην είχε χαθεί μια ακόμα ανθρώπινη ζωή.

Καταρχήν να διασαφηνίσω ότι από τις πληροφορίες που έχουμε:

Πρώτον, οι δύο αγροτικές γιατροί που υπηρετούν στο Π.Π.Ι. έκαναν το ανθρωπίνως δυνατόν, ειδοποιώντας από την πρώτη στιγμή το ΕΚΑΒ, με εντολή του οποίου απογειώθηκε το ελικόπτερο μετά περίπου από ένα δίωρο. Η απουσία όμως έστω και ενός νοσηλευτή/νοσηλεύτριας, ακυρώνει στην πράξη ή μετριάζει όλη την προσπάθεια, έστω και υπεράνθρωπη.

Δεύτερον, η έλλειψη ασθενοφόρου στο νησί εδώ και μεγάλο διάστημα, αποτελεί κραυγαλέο γεγονός, παρά τις εξαγγελίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ότι θα προμηθευτούν όλα τα μικρά νησιά με σύγχρονα ασθενοφόρα μικρού τύπου (ανακοίνωση της ΠΝΑΙ από το Φεβρουάριο του 2020). Το ίδιο κραυγαλέο είναι ταυτόχρονα η έλλειψη οδηγού και διασώστη που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία του ασθενοφόρου.

Τρίτον, παρά τη σχετικά έγκαιρη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ, από ότι φαίνεται οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις στην πλήρη αξιοποίηση των μέσων για την κάλυψη των έκτακτων περιστατικών, συνεχίζονται. Τα πτητικά μέσα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που κυρώθηκε με νόμο από το Μάϊο του 2019 και τροποποιήθηκε μετά επί κυβέρνησης ΝΔ, ακόμα δεν έχουν παραληφθεί. Επίσης τα τρία πλωτά κατάλληλα εξοπλισμένα του Λιμενικού, ένα εκ των οποίων σταθμεύει στη Νάξο, βρίσκονται αραγμένα εδώ και μήνες από την ημέρα των εγκαινίων, λόγω έλλειψης στελέχωσης τους από το κατάλληλο προσωπικό. Τέλος η οδηγία του ΕΟΔΥ για αεροδιακομιδή των ενδεχόμενων ασθενών covid, αποκλειστικά με μία κάψουλα, δυνητικά οδηγεί σε καθυστερήσεις σε μεταφορές περιστατικών που χρήζουν απόλυτα επείγουσα διακομιδή.

Δυστυχώς όλα όσα λέμε και όλα όσα πιθανόν να γραφτούν δεν γυρίζουν τη ζωή του συνανθρώπου μας πίσω. Τουλάχιστον θα γίνουν πιο γρήγορα κάποια βήματα, έτσι ώστε η ανθρώπινη ζωή στον 21ο αιώνα και στα νησιά να υπολογίζεται εξ ίσου με τους συμπολίτες μας της ηπειρωτικής Ελλάδας;

Δεν είμαστε και τόσο αισιόδοξοι.

Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συμπατριώτη μας από τη Φολέγανδρο!!!”

Βέβαια. διαφορετική είναι η εικόνα που δίνει η δήμαρχος Φολεγάνδρου Ευθαλία Παπαδοπούλου η οποία με ανάρτησή της στο facebook αναφέρει:

“Με αφορμή το πρόσφατο θλιβερό γεγονός που συνέβη στη Φολέγανδρο θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω τα εξής:

Είμαι εκείνη που πρώτη και περισσότερο από όλους έχω μεταφέρει τη διαμαρτυρία μου στην Πολιτεία (αρμόδια Υπουργεία, Περιφέρεια κλπ) είτε για την έλλειψη ιατρικών υποδομών είτε για την έλλειψη ασθενοφόρου στο νησί μας.
Επίσης, στα ΜΜΕ για πολύωρη καθυστέρηση αεροδιακομιδής παλαιότερα, με αποτέλεσμα την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.
Ωστόσο το πρόσφατο λυπηρό συμβάν του θανάτου λόγω εγκεφαλικού ενός συμπατριώτη και συγγενή μας δεν έχει καμμία σχέση και ούτε πρέπει να συνδέεται με κάποιες “κατηγορίες” που διατυπώθηκαν ότι δηλαδή κάποιες ενέργειες δεν έγιναν σωστά και καθυστέρησε το ελικόπτερο.
Συγκεκριμένα, ο ασθενής διεκομίσθη 4.00 μ.μ στο Ιατρείο και 4:15 έγινε η επίσημη κλήση στο ΕΚΑΒ αμέσως μετά την εξέτασή του. Δυστηχώς η εξέλιξη των γεγονότων ήταν ταχύτατη και ο ασθενής κατέληξε εντός μιάμισι ώρας και ενώ το ελικόπτερο είχε ξεκινήσει προ 20λεπτου.
Φυσικά και ζητούμε από την Πολιτεία τέτοιες στιγμές που μέσα στην αγωνία μας τα λεπτά μοιάζουν αιώνες να βρίσκεται δίπλα μας, δεν μπορεί όμως να τα θυσιάζουμε όλα για την εξυπηρέτηση κάποιων σκοπών τη στιγμή που δεν υπήρξε ζήτημα ολιγωρίας από κανέναν δημοσεύοντας και αναδημοσιεύοντας ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες.
Μόνο ευγνωμοσύνη προς τις ιατρούς που έδωσαν το δικό τους αδιάκοπο αγώνα και σεβασμό στην οικογένεια του ανθρώπου που έφυγε και στην μνήμη του.
Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ευθαλία Παπαδοπούλου
Μάλιστα την ανάρτηση συνοδεύει και σχετικό δημοσίευμα των Ιατρών του νησιού:
Ως ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και σεβομενοι τους κατοίκους του νησιού οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι τα διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με το χθεσινό ιατρικό περιστατικό είναι ανακριβή.
Συγκεκριμένα το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε στις 3:20 μμ μετά την άφιξη μας σε απόκρημνο σημείο του νησιού όπου πραγματοποιήθηκε η αρχική εκτίμηση και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον ασθενή. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ιατρείο περί τις 4:15μμ (1η κλήση από τον χώρο του ιατρείου) όπου ακολουθήθηκε ενδεδειγμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο πάρα την δυσμενή πρόγνωση. Παράλληλα η διαδικασία αεροδιακομιδής ήταν σε εξέλιξη. Ωστόσο ο ασθενής κατέληξε πάρα την προσπάθεια ανάνηψης και ενώ το ελικόπτερο βρισκόταν ήδη σε 20λεπτη πορεία προς το νησί, περί τις 5:45 μμ.
Γίνεται αντιληπτό ότι ο ασθενής σε καμία περίπτωση δεν “έφυγε αβοήθητος” και κάναμε τα πάντα να κρατηθεί στη ζωή.
Με εκτίμηση,
Λαμπρινή Αγαπητού – Ιωάννα Οικονομέα

https://kykladitis.gr/gegonota/dimarchos-folegandrou-anakriveis-kai-psevdeis-plirofories-oti-o-asthenis-apo-egkefaliko-pethane-avoithitos-perimenontas-to-ekav/

 Τα πτητικά μέσα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που κυρώθηκε με νόμο από το Μάϊο του 2019 και τροποποιήθηκε μετά επί κυβέρνησης ΝΔ, ακόμα δεν έχουν παραληφθεί. 

ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/2f026f42-950c-4efc-b950-340c4fb76a24/k-doreaNiarxos-eis.pdf

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, υπεγράφη την 5η.11.2019 τροποποίηση της κύριας Σύμβασης, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 26 του ν. 4638/2019 (Α΄ 181), το άρθρο 4 της οποίας προέβλεπε ρητά ότι η υποπαρ. (v) της παρ. 1 (α) του Προοιμίου της Σύμβασης τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής: «της προμήθειας νέου εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ (εφεξής «Έργο V”)»

Με την υπό κύρωση Σύμβαση τροποποιείται η από 3.6.2019 Επιμέρους Σύμβαση Δωρεάς για το Έργο V και περιγράφονται αναλυτικά οι εκατέρωθεν υποχρεώσεις των μερών για την ολοκλήρωση της δωρεάς και για τη συντήρηση των πτητικών μέσων. Συγκεκριμένα: 

Στο άρθρο 1 περιγράφεται ο σκοπός της Σύμβασης, ήτοι η χρηματοδότηση για την προμήθεια δύο καινούργιων αεροσκαφών, καθώς και δυο καινούργιων ελικοπτέρων μετά του εξοπλισμού τους, προς ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και γίνεται ρητή αναφορά στην υπ’ αρ. 1.7/3.6.2019 απόφαση του ΕΚΑΒ, η οποία επισυνάπτεται στην υπό κύρωση Σύμβαση ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. Στην εν λόγω απόφαση προσδιορίζονται τα προς προμήθεια εναέρια μέσα ως προς το είδος, την ποσότητα και τις τεχνικές προδιαγραφές. Επιπλέον, ορίζεται ότι η εκτέλεση των αεροδιακομιδών θα τελείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δυνάμει Μνημονίου Συνεργασίας, που θα 2 υπογραφεί πριν την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του έργου μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 

Στο άρθρο 2 περιγράφονται οι όροι υλοποίησης της δωρεάς του Έργου V. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο, δια των συμβαλλομένων αρμοδίων φορέων του, και το ΕΚΑΒ μεριμνούν τόσο για τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης υλοποίησης του Έργου V, παρέχοντας έγκαιρα κάθε αναγκαία συνδρομή, όσο και για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών (προσβάσεις, προετοιμασία χώρων, χρονικός προγραμματισμός, επάρκεια προσωπικού) για την παραλαβή και θέση σε λειτουργία των εναέριων μέσων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Τα εναέρια μέσα, μετά από την παράδοσή τους, θα φιλοξενούνται σε βάσεις αεροδιακομιδών, τις οποίες λειτουργεί το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία. Επιπλέον, τα εναέρια μέσα και ο εξοπλισμός τους θα παραμείνουν στην πλήρη κυριότητα του Υπουργείου Υγείας και στη χρήση του ΕΚΑΒ, ως αρμόδιου κρατικού φορέα παροχής υπηρεσιών Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, αποκλειστικά για τη διακομιδή βαριά ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή τη μεταφορά γιατρών για παροχή πρώτων βοηθειών σε βαριά ασθενείς. Η διάθεση σε τρίτους ή η αντικατάστασή τους αποκλείεται ρητά, πλην της περίπτωσης φθοράς ή απαξιώσεώς τους, εφόσον έχει προηγηθεί έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος. Αντίθετα, επιτρέπεται η διάθεση των εναέριων μέσων στην Πολεμική Αεροπορία για σκοπούς εκπαίδευσης πληρωμάτωνπτήσης και συντήρησης του μέσου

Στο άρθρο 3 αναλύεται η δαπάνη ολοκλήρωσης του Έργου V, η οποία δεν θα υπερβεί το ποσό των είκοσι έξι εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων (26.400.000) ευρώ και η οποία θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα, αυτοτελώς ή μέσω του φορέα υλοποίησης. Ρητά ορίζεται ότι το ως άνω ποσό δεν υπόκειται σε ΦΠΑ και δασμούς λόγω απαλλαγής εκ του νόμου, το δε Ελληνικό Δημόσιο και το ΕΚΑΒ υποχρεούνται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή της απαλλαγής. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι στον προϋπολογισμό του έργου δεν περιλαμβάνεται κάθε επιπρόσθετη δαπάνη που τυχόν προκύψει για τις ανάγκες εκτέλεσης της σύμβασης προμήθειας, όπως, ενδεικτικά, τα έξοδα μετάβασης κλιμακίου εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου (εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, του ΕΚΑΒ, της Πολεμικής Αεροπορίας) στις εγκαταστάσεις των προμηθευτών, προκειμένου να επιθεωρήσουν την πρόοδο κατασκευής των εναέριων μέσων και να υπογράψουν τα σχετικά πρωτόκολλα, καθώς και κάθε δαπάνη που επιβαρύνει τον αγοραστή, συνεπεία ποινικών ρητρών για αθέτηση των συμβατικών του υποχρεώσεων, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στις συγκεκριμένες συμβάσεις προμήθειας. 

Στο άρθρο 4 περιγράφεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η υλοποίηση του Έργου V θα οριστικοποιηθεί μετά από την κύρωση της παρούσας επιμέρους Σύμβασης από το Ίδρυμα, αυτοτελώς ή μέσω του φορέα υλοποίησης, επιμέρους δε χρονοδιαγράμματα θα συνταχθούν για το τμήμα του έργου που αφορά σε κάθε εναέριο μέσο.

Στο άρθρο 5 περιγράφεται η διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης της δωρεάς του Έργου V. Ειδικότερα, προβλέπεται, ότι με την παραλαβή κάθε εναέριου μέσου και την εξόφληση του προμηθευτή εκ μέρους του Ιδρύματος ή του φορέα υλοποίησης πιστοποιείται η ολοκλήρωση της δωρεάς που αντιστοιχεί σε κάθε εναέριο μέσο. Με τον ίδιο τρόπο τεκμαίρεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο και το ΕΚΑΒ συμφωνούν και αποδέχονται τις τεχνικές προδιαγραφές του εναέριου μέσου και του εξοπλισμού του και αναγνωρίζουν ότι είναι της αποκλειστικής επιλογής και αρεσκείας τους, κατάλληλο για την χρήση για την οποία προορίζεται. Αντίθετα, το Δ.Σ. του Ιδρύματος ή το Δ.Σ. του φορέα υλοποίησης, οι σύμβουλοι και συνεργάτες τους δεν φέρουν καμία ευθύνη σχετικά με την επιλογή και λειτουργία των εναέριων μέσων.

Επιπλέον, προστίθεται νέος όρος αναφορικά με την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνηθέντων. Προβλέπεται ρητά ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο Υγείας αρνείται καταχρηστικά ή αδυνατεί, για οποιονδήποτε λόγο, να παραλάβει μέρος ή το σύνολο των εναέριων μέσων από τον προμηθευτή ή αθετήσει οποιονδήποτε όρο της σύμβασης προμήθειας, με αποτέλεσμα να καταγγείλει ο προμηθευτής τη Σύμβαση, τότε η δωρεά τεκμαίρεται ολοκληρωθείσα εκ μέρους του Ιδρύματος και το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέψει στο Ίδρυμα το ποσό που έχει δαπανηθεί. Στο άρθρο 6 προσδιορίζεται η ονομασία της δωρεάς και προβλέπεται ότι το Έργο V θα φέρει εις το διηνεκές ονομασία που περιέχει το όνομα και αναφέρεται στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ως αποκλειστικό δωρητή για τη χρηματοδότηση της δωρεάς.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ - Ε.ΣΥ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

13.0  ΥΓΕΙΑ 

 Η υγεία είναι υποχρέωση για δωρεάν παροχή της Πολιτείας προς τους πολίτες της και πρωταρχικός τομέας για την Ελλήνων Πολιτεία.   

Η Πολιτεία θα προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις για μία ολιστική κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών.   

13.1. Θα προχωρήσει σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις που θα σέβονται 

την προσωπικότητα του κάθε Έλληνα Πολίτη για τις πιο ιδανικές συνθήκες παραμονής εντός αυτών.   

13.2. Τα νοσοκομεία αυτά θα καλύπτονται πλήρως από το πιο 

εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό.  


ΣΤΟΙΧΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ BLOG: 

ΤΗΛ 6937248098 - ΕΜΑΙΛ: esy.kallitheasrodou@gmail.com
FACEBOOK:Ε.ΣΥ Καλλιθέας ΡΟΔΟΥ
TWITTER: ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΡΟΔΟΥ
INSTAGRAM: esykallitheasrodou
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”
ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ε.ΣΥ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://600dis.oramaellas.gr
50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ http://cyprus.oramaellas.gr
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ Τ.Χ.Σ.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.