ΕΛΛΑΔΑ: Μαζικές πωλήσεις ξενοδοχείων
Την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει τον τουρισμό στις 14 Μαΐου, οι ειδικοί του ξενοδοχειακού κλάδου δηλώνουν εκ των προτέρων απογοητευμένοι!
Αισθάνονται ότι πατάνε σε κινούμενη άμμο, ως απόρροια της εξέλιξης των υγειονομικών δεδομένων, που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, με αποτέλεσμα ο ένας μετά τον άλλον να βγάζουν τις τουριστικές τους μονάδες στο σφυρί…
Κάθε 24 ώρες βγαίνει ένα ξενοδοχείο προς πώληση λένε άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ενώ το 80% των ξενοδόχων που ετοιμάζονται να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους με το άνοιγμα της σεζόν υπολογίζουν ότι τον Μάιο, παρότι ξεκινά επίσημα ο τουρισμός στη χώρα μας, θα έχουν μηδενικές εισπράξεις.
Μάλιστα επισημαίνουν ότι, αν δεν ξεκινήσουν κανονικά οι πτήσεις και δεν έρθουν ξένοι επισκέπτες, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τον ελληνικό τουρισμό, αφού όσοι έχουν κτίσει μια επιχείρηση υψηλού επιπέδου δεν μπορούν να στηριχθούν μόνο στον εσωτερικό τουρισμό. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι θα είναι άπιαστο όνειρο τα 8 δισ. ευρώ έσοδα από τον τουρισμό για το καλοκαίρι του 2021.
Εκτιμούν δε ότι το 40% των ξενοδοχειακών μονάδων ενδεχομένως να μην λειτουργήσουν φέτος. Πρόκειται για μια ισχυρή πιθανότητα, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι σκέφτονται να ανοίξουν ορισμένες μόνο μονάδες τους, και δη αυτές στις οποίες ο επισκέπτης θα μπορεί να φθάσει, κατά προτίμηση, οδικώς. «Υπάρχουν όμως και πιο απαισιόδοξα σενάρια, τα οποία λένε ότι θα επανέλθουμε στην προ Covid εποχή το 2025»!
Το τοπίο, όπως και να έχει, είναι θολό, τονίζουν, ενώ πολλοί αγωνιούν λόγω των εξόδων που συσσωρεύονται και αναζητούν διέξοδο βγάζοντας στο «σφυρί» τις επιχειρήσεις τους. Ενδεικτικό είναι ότι αυξάνονται καθημερινά οι τουριστικές μονάδες στη Χαλκιδική που βγαίνουν προς πώληση. Ιδιοκτήτες μικρής δυναμικότητας τουριστικών καταλυμάτων (δέκα και πλέον δωματίων), αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων βάζουν πωλητήρια στις μονάδες τους.
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα απόθεμα αδιάθετων τουριστικών μονάδων, που σήμερα, στη Χαλκιδική, ξεπερνά τις 450-500, με την τάση να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Σημειώνεται πως κάποιες εξ αυτών των μονάδων «φιγουράρουν» επί μακρόν σε αγγελίες μεσιτικών γραφείων χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς η απόκτηση ξενοδοχείου εν μέσω της πανδημίας ενέχει ένα σημαντικό επενδυτικό ρίσκο.
Η πλειονότητα των προσφερόμενων τουριστικών μονάδων που αναζητούν τον νέο τους ιδιοκτήτη βρίσκεται στην Κασσάνδρα, με τις τιμές τους να ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με την παλαιότητα και τη δυναμικότητα του καταλύματος, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αφορούν κατά κύριο λόγο μικρά ξενοδοχεία λίγων δωματίων.
Όμως και σε άλλες τουριστικές περιοχές στη χώρα μας η ανησυχία των ανθρώπων του τουρισμού αυξάνεται κατακόρυφα, με συνέπεια ιδιοκτήτες μικρής δυναμικότητας τουριστικών καταλυμάτων (δέκα και πλέον δωματίων) αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων να βάζουν πωλητήρια υπό την πίεση της έλλειψης ρευστότητας. Οι τιμές των προσφερόμενων μονάδων ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με την παλαιότητα και τη δυναμικότητα του καταλύματος.
Πωλητήριο και σε πεντάστερα
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα τουριστικών μονάδων που έχουν βγει προς πώληση και καλύπτουν μια τεράστια γκάμα τιμών και παροχών.
Το τουριστικό συγκρότημα «Stella Maris» στον Γαλατά Τροιζηνίας, απέναντι από τον Πόρο, έχει βγει σε πλειστηριασμό για την έκτασή του με τιμή εκκίνησης τα 7,35 εκατ. ευρώ.
Στον νομό Ηρακλείου της Κρήτης δύο ακόμη μεγάλα ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων τελούν σε ανεπίσημη διαδικασία αναζήτησης επενδυτή, με τίμημα τα 80 εκατ. ευρώ και για τα δύο μαζί.
Την ίδια ώρα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού για το ιστορικό συγκρότημα «Out of the Blue Capsis Elite Resort» στην Αγία Πελαγία της Κρήτης, το οποίο ετέθη υπό ειδική διαχείριση το περασμένο έτος και η σχετική συναλλαγή πρέπει να κλείσει εντός του 2021.
Τετράστερο ξενοδοχείο, που ανακαινίστηκε το 2011 και κατασκευάστηκε το 1990, 250 δωματίων, στην Κασσάνδρα, πωλείται προς 30 εκατ. ευρώ.
Πεντάστερο ξενοδοχείο με 136 δωμάτια, μπροστά στη θάλασσα, στον Πολύγυρο, πωλείται προς 18 εκατ. ευρώ. Ξενοδοχείο τριών αστέρων, 90 δωματίων, στη Σιθωνία, πωλείται προς 3,7 εκατ. ευρώ.
«Όσο περνά ο καιρός και η ανασφάλεια θα επιτείνεται ο αριθμός αυτών των ακινήτων θα αυξάνεται. Δυστυχώς οι πράξεις αγοροπωλησίας για τέτοια ακίνητα είναι λιγοστές. Υπάρχει μεγάλη προσφορά χωρίς αντίστοιχη ζήτηση» αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής Κωνσταντίνος Καρούλης, επισημαίνοντας πως ο αριθμός των προς διάθεση τουριστικών μονάδων δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερος από τον καταγεγραμμένο σε αγγελίες, καθώς δεν λείπουν περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν επιλέγουν να απευθυνθούν σε μεσίτη, αλλά το επικοινωνούν από στόμα σε στόμα, ή συνεχίζουν να τις λειτουργούν έχοντας όμως ως στόχο την πώλησή τους.
Τον δρόμο των συνεργιών δείχνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας, χαρακτηριστικά, πως για το επόμενο διάστημα οι ξενοδοχειακές μονάδες θα βιώσουν, λόγω των έντονων προβλημάτων ρευστότητας που έχουν δημιουργηθεί, «εσωτερικά μνημόνια».
Ευρωπαικό πρόβλημα
Κατά τον Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα (…). Οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν πολλούς λόγους αυτή τη στιγμή να μην συμφωνούν σε πανευρωπαϊκά πρωτόκολλα για τον τουρισμό. Έχουν τα δικά τους προβλήματα να αντιμετωπίσουν κι έχουν τις δικές τους οικονομίες να στηρίξουν».
Επιπλέον αναφέρει ότι «οι βασικές μας αγορές, αντί να χαλαρώνουν τα μέτρα, τα αυστηροποιούν ακόμα περισσότερο. Άρα αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για κρατήσεις ούτε για νούμερα. Οι βασικές χώρες της Ε.Ε. (σ.σ.: και κύριες δεξαμενές του ελληνικού τουρισμού) συστήνουν – και για λόγους πέραν των υγειονομικών – στους πολίτες να κάνουν φέτος διακοπές στη χώρα τους. Έτσι η μη πραγματοποίηση κρατήσεων σε συνδυασμό με την παράλληλη κλιμάκωση των ακυρώσεων και ο “αποδεκατισμός” παραδοσιακών αγορών αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες».
Οι έξι κυριότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ρωσία – από τις οποίες έχουμε χαμηλές προσδοκίες αντιστοιχούν στο 36,4% των αφίξεων και στο 51,5% των εισπράξεων.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι ειδικοί παραδέχονται πως η κατάσταση είναι εκρηκτική και δύσκολα διαχειρίσιμη για όσους επιχειρηματίες έχουν μεγάλα ανοίγματα σε τράπεζες. Σημειώνεται πως από το σύνολο των 10.000 ξενοδοχείων, οικογενειακών επιχειρήσεων κατά κύριο λόγο, ανά την Ελλάδα, το 40% περίπου είναι δωδεκάμηνης λειτουργίας.
Παρά όμως το ότι οι ελληνικές μονάδες ξεπουλιούνται, επτά νέα ξενοδοχεία θα εγκαινιάσει στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα η Brown Hotels Collection μετά το άνοιγμα του «Brown Acropol». Το επενδυτικό πλάνο της ισραηλινής ξενοδοχειακής αλυσίδας για την Ελλάδα περιλαμβάνει συνολικά 24 ξενοδοχεία και θέρετρα, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής και ανάπτυξης.
ΠΗΓΗ:https://www.topontiki.gr/2021/04/30/mazikes-polisis-xenodochion/
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΤΗΛ 6937248098 - ΕΜΑΙΛ: esy.kallitheasrodou@gmail.com
FACEBOOK:Ε.ΣΥ Καλλιθέας ΡΟΔΟΥ
TWITTER: ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΡΟΔΟΥ
INSTAGRAM: esykallitheasrodou
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.eurovouli.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”
http://politikosforeas.e-sy.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ε.ΣΥ.
http://www.e-sy.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://600dis.oramaellas.gr
50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ http://cyprus.oramaellas.gr
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
http://dimoi.oramaellas.gr
ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ Τ.Χ.Σ.
http://txs.oramaellas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.