Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έλληνες εναντίον Cosco «κεφάλι του δράκου» του Πεκίνου


 Έλληνες εναντίον Cosco «κεφάλι του δράκου» του Πεκίνου

Το έτος 2016, παρουσία του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π) μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ) και της China Cosco Shipping Corporation.


To ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση σημειώνουν ότι δεν πωλείται το λιμάνι, το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά η εταιρία που διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές.

Ο ΟΛΠ είναι παραχωρησιούχος του λιμένος μέχρι το 2052.

Η συνολική αξία της συμφωνίας αναλύεται ως εξής:

-368,5 εκατ.ευρώ προσφορά της COSCO για το 67% του ΟΛΠ.

-350 εκατ.ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.

-410 εκατ.ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης.

-400 εκατ.ευρώ από τα αναμενόμενα μερίσματα για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει, τόκους και εκτιμώμενες νέες επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.

Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αφορούσε το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του με αρχική μεταβίβαση του 51% των μετοχών στην COSCO και διακράτηση του 16% από το Δημόσιο επί μια πενταετία για να υλοποιηθούν οι δεσμευτικές επενδύσεις. Η προθεσμία για την υλοποίηση των επενδύσεων αυτών λήγει φέτος τον Αύγουστο. Τώρα η COSCO ζητά να της αποδοθεί το 16% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρίας Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεωτικές επενδύσεις που προέβλεπε η συμφωνία, επιρρίπτοντας στο Δημόσιο την ευθύνη για την καθυστέρηση. Από το 2016 έως και τα μέσα του 2019, ελάχιστες από τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την εκκίνηση όλων των δεσμευτικών επενδύσεων δρομολογήθηκαν. Αλλά ακόμα και όσες τελικά χορηγήθηκαν, οι περισσότερες προσέκρουσαν είτε σε προσφυγές είτε σε άλλα προσκόμματα.

Από την μία η κυβέρνηση αφενός φαίνεται να αναζητά μια καλύτερη συμφωνία για το Ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου οι τοπικές κοινωνίες, οι εργοδοτικές και εργατικές ενώσεις και φορείς για τους δικούς τους λόγους αντιμετωπίζουν την επέκταση της COSCO με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα ή ακόμη και εχθρότητα.

Στον αντίποδα, το Πεκίνο χαρακτηρίζει τον Πειραιά «κεφάλι του δράκου», του νέου θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού, του βασικού βραχίονα άσκησης οικονομικής επιρροής της Κίνας.

Πόση φερεγγυότητα έχει να επιδείξει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στις συναλλαγές και τους χειρισμούς της; Και πόσο είναι διατεθειμένη να σεβαστεί την πόλη, την κοινωνία και τους τοπικούς θεσμούς;

Η ποιότητα των υποδομών του λιμανιού και ο τρόπος διαχείρισής τους επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την οικονομική δραστηριότητα χιλιάδων επιχειρήσεων που απασχολούν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων ενώ συνδέεται και με την ποιότητα ζωής των κατοίκων των παραλιμένιων δήμων και της ευρύτερης περιφέρειας. Οι χειρισμοί της COSCO χαρακτηρίζονται από μια μονοπωλιακή συμπεριφορά αποσκοπώντας στη συγκέντρωση όλης της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης πολλά προβλήματα έχουν προκύψει και από έργα που έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται, τα οποία όμως μπορούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή.

Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι οι σχέσεις των Κινέζων με την κοινωνία του Πειραιά και των όμορων δήμων παραμένουν τεταμένες.

Συγκεκριμένα, το «Παρατηρητήριο Πειραϊκής» – «Ενεργοί πολίτες Α’ Κοινότητας» μιλούν για οικολογική καταστροφή στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής.

Επιρρίπτονται ευθύνες στην ΟΛΠ Α.Ε. ότι προβάλλει τα συμφέροντά της πάνω από τη ζωή και το περιβάλλον. Οι εργασίες που διενεργούνται γίνονται εις βάρος του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος του Πειραιά και μιλά για την απληστία της για τα συνεχιζόμενα κέρδη και την διαρκή επέκτασή της στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η COSCO με δικόγραφό της δηλώνει ότι δεν υποχρεούται να σεβαστεί την πολιτιστική κληρονομιά του Πειραιά και ότι ζητά στις 12/2/21 από το δικαστήριο του Πειραιά την άδεια προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της στην Πειραϊκή, ΡΥΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.

Επίσης αναφέρουν ότι η ΟΛΠ-COSCO δεν προέβη σε καμία ενέργεια προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων που της είχαν επιβληθεί με την απόφαση του δικαστηρίου στις 16/12/20 για την προστασία των μνημείων, την ανάδειξη του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή και του Κονώνειου τείχους, δηλώνοντας ότι δεν είναι προϋπόθεση αυτές οι υποχρεώσεις ώστε να συνεχίσει το έργο της. Όχι μόνο απαξιώνει τις αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που ελήφθησαν και συμπεριελήφθησαν στους όρους εκτέλεσης του λιμένα κρουαζιέρας στην Πειραϊκή από το 2012 μέχρι σήμερα, αλλά επιπροσθέτως προειδοποιεί το δικαστήριο ότι θα προκύψει ζημία εις βάρος της αν δεν συνεχιστούν οι εργασίες της διότι αν εκπνεύσει η προθεσμία εκτέλεσης του έργου δεν θα περιέλθουν σε αυτήν το 16% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ και θα υποχρεωθεί επίσης να καταβάλλει υπέρογκες αποζημιώσεις στην κατασκευάστρια εταιρεία ΤΕΚΑΛ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το λιμεναρχείο Πειραιά διαβιβάζει τα πάντα στον ΟΛΠ-COSCO προς έγκριση, ακόμη και τα αιτήματα που του υποβάλλει το πανεπιστήμιο Πειραιά προκειμένου να διενεργήσει μελέτες για τη ρύπανση της θάλασσας, ο λιμενάρχης τα διαβιβάζει στον ΟΛΠ-COSCO.

Το κοινοτικό συμβούλιο της Α΄ δημοτικής κοινότητας Πειραιά καταδικάζει επίσης την COSCO για την αυθαίρετη και παράνομη ενέργειά της με την οποία μετατρέπει τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας (Παλατάκι) σε σταθμό παραμονής και μεταφόρτωσης αυτοκινήτων, κατά παράβαση του πλαισίου νομιμότητας και της Σύμβασης Παραχώρησης (ν.4404/2016).

Ο συνδυασμός «Πειραιάς για όλους» καταγγέλλει και ενημερώνει τις δημοτικές αρχές και τους πολίτες της Δραπετσώνας- Κερατσινίου και του Πειραιά ότι ο ΟΛΠ, με την απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/3283/215 που υπεγράφη στις 23/2/2021, μετατρέπει την ακτή της Ε1 – δίπλα στο πάρκο Λιπασμάτων – σε εργοτάξιο για τα τοξικά βυθοκορήματα* της νότιας επέκτασης. Σε απόσταση 300 μέτρων από τις κατοικίες και 50 μέτρων από την είσοδο του πάρκου.

Επίσης σύμφωνα με δημοσίευμα της naftemporiki.gr, ποικίλες συγκρούσεις συμβαίνουν και μεταξύ των Κινέζων και διαφόρων φορέων από τον «παραναυτιλιακό» τομέα.

Αυτό που λέγεται από πολλές πλευρές είναι ότι η COSCO δεν αρκείται στον ρόλο του διαχειριστή του λιμανιού, αλλά έχει ιδρύσει μια σειρά θυγατρικών με αντικείμενο σε επιμέρους ναυτιλιακές και παραναυτιλιακές δραστηριότητες, ενώ επιχειρεί να αξιοποιήσει και τη θέση που έχει ως «οργανισμός λιμένος», και κάνουν λόγο για μονοπωλιακές καταστάσεις.

Π.χ. το θέμα της ίδρυσης ή μη ναυπηγείου από την COSCO αποτελεί μόνιμο θέμα «κόντρας» μεταξύ Κινέζων και ναυπηγοεπισκευαστών.

Επιπλέον, πέρυσι ξέσπασε μια μεγάλη διένεξη μεταξύ της COSCO και εταιριών του Πειραιά γύρω από την πρόθεση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ – θυγατρική της COSCO που ελέγχει τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ) να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συλλογής δεδομένων (Port Community System). Τελικά παρενέβη η κυβέρνηση και με πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας νομοθετήθηκε η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος (National Integrated Port Community System) υπό κρατική ιδιοκτησία για την ηλεκτρονική υποβολή δεδομένων για όλα τα λιμάνια της χώρας, και για τον ΟΛΠ.

Και τέλος, η πρόθεση της COSCO SHIPPING LINES (GREECE), άλλης θυγατρικής του Κινεζικού ομίλου, να ασχοληθεί με τις διαδικασίες εφοδιασμού πλοίων και να ζητήσει από τον πρόεδρο της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), τον «εκσυγχρονισμό» τους, περνώντας όμως όλη τη δουλειά μέσα από την ελεύθερη ζώνη που τη διαχειρίζεται η ίδια.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ) έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στον υπουργό Ναυτιλίας σχετικά με την παράδοση και διαχείριση των αποβλήτων των πλοίων που βρίσκονται στη ναυπηγοεπισκευαστική, δίνοντας τη δυνατότητα παροχής αυτών των υπηρεσιών σε όσες εταιρείες πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σπάζοντας το μονοπώλιο των ναυπηγοεπισκευαστών στη διαδικασία διαχείρισης. Έτσι δίνει τη δυνατότητα σε τρίτους να επιλέγουν δικούς τους παρόχους για την παράδοση των αποβλήτων λέγοντας χαρακτηριστικά «τελικά ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο; Δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις ή δικηγόροι Κινεζικών πολυεθνικών;». Ένας επίσης ακόμα λόγος που ο ΣΕΝΑΒΙ βρίσκεται σε διαμάχη με την COSCO είναι το γεγονός ότι στην περιοχή του μώλου που βρίσκεται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Δραπετσώνα, η COSCO θέλει να δημιουργήσει car terminal. Στον μώλο δραστηριοποιούνται πάνω από είκοσι εταιρίες ναυπηγοεπισκευαστών οι οποίες αν προχωρήσει το σχέδιο της COSCO θα υποχρεωθούν να κλείσουν.

Από την άλλη, το λιμάνι του Πειραιά με βασικό άξονα τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων αναπτύσσεται δυναμικά και πλέον διαθέτει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο σε σχέση με τον όγκο των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων, ενώ λέγεται πως βρίσκεται στα τέσσερα μεγαλύτερα της Ευρώπης, έχοντας καταφέρει να γίνει κόμβος διαμεταφοράς για την Ευρώπη, εξυπηρετώντας καθημερινά τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες. Υπό το πρίσμα της παρούσας ανάπτυξης, μέσα από διαγωνιστική διαδικασία η Vodafone Ελλάδος σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε σε χρήση το πρώτο mobile δίκτυο στην Ελλάδα, για λογαριασμό των εταιριών Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (0ΛΠ) και Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ). Το ιδιωτικό αυτό δίκτυο εξυπηρετεί κίνηση δεδομένων και καλύπτει όλους τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και τις προβλήτες του Πειραιά. Η τεχνολογική αναβάθμιση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά συμβάλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στους τελικούς του πελάτες, και καθώς λέγεται αυτό επιτυγχάνεται με κορυφαία ασφάλεια στα δεδομένα που μεταφέρει.

Ο ΣΕΠ είναι μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική εταιρία της COSCO, που παρέχει παγκόσμιας κλίμακας υπηρεσίες διακίνησης εμπορευμάτων και λιμενικές υπηρεσίες.

Κάποιοι στο λιμάνι ισχυρίζονται ότι οι Κινέζοι του ΟΛΠ αλλά και της Κινεζικής πρεσβείας έχουν βάλει μπροστά σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων του ΟΛΠ με την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα του Πειραιά. Το σχέδιο αυτό λέγεται πως υλοποιείται επειδή οι Κινέζοι συνειδητοποίησαν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της δημιουργίας τέταρτης προβλήτας καθώς και της απόδοσης του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO. O υφυπουργός Ναυτιλίας επιδιώκει να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιου Τζενγκάνγκ συναντήθηκε πρόσφατα με τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη, παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστα Κατσαφάδου στο Δημαρχείο Πειραιά και παρουσίασε μια πρόταση έργου ενός νέου χώρου αναψυχής που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου πάρκου 10 στρεμμάτων με μια πρότυπη παιδική χαρά και ενός ποδηλατοδρόμου εντός της λιμενικής ζώνης στην πύλη Ε12 στην περιοχή της κρουαζιέρας (Παλατάκι), με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.

Η ΟΛΠ Α.Ε. όπως φαίνεται θέλει να εμφανίσει το πρόσωπο της επιχείρησης που συμμετέχει ενεργά στην τοπική κοινωνία και λαμβάνει σοβαρά υπόψη την Εταιρική Κοινωνική της Ευθύνη.

Ποιες είναι όμως οι αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η τόσο ελκυστική προσφορά της COSCO προς τους κατοίκους του Πειραιά;

Η Α΄ κοινότητα Πειραιά των 55.000 κατοίκων υποστηρίζει πως τα 140 στρέμματα της περιοχής Παλατάκι μέσα στα οποία βρίσκονται τα 10 στρέμματα που παραχωρεί η COSCO για την δημιουργία του πάρκου αναψυχής ανήκουν στο Δήμο Πειραιά και ζητούν από τον Δήμαρχο να ενημερώσει το Δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την «παραχώρηση», όπου αντί να διεκδικήσει την απόδοση ολόκληρης της έκτασης στο Δήμο, αποδέχεται την υποτιθέμενη “δωρεά’’.

Η Δημοτική παράταξη «Ανταρσία στο Λιμάνι» λέει χαρακτηριστικά:

«Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με αποφάσεις του Υπ. Πολιτισμού (2018 και 2020) η ΟΛΠ-COSCO υποχρεούται να προχωρήσει στη “σύνδεση του αστικού ιστού της πόλης του Πειραιά με τις αρχαιότητες μέσω κατάλληλης διαμόρφωσης της ζώνης κατά μήκος της όδευσης προς το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή και των αδόμητων περιοχών που περιβάλλουν το Κονώνειο τείχος. Η ζώνη αυτή να διαμορφωθεί με ποιοτικά στοιχεία περιπάτου και αστικού πρασίνου”. Όσο για το 1 εκατομμύριο που θα κοστίσει υποτίθεται το πάρκο, να θυμίσουμε τα 130 εκατομμύρια που έχει πάρει η COSCO από την περιφέρεια Αττικής (με τις υπογραφές Δούρου και Πατούλη) για να φτιάξει το λιμάνι στην Πειραϊκή» σημειώνει η παράταξη.

Ανατρέχοντας πίσω στο έτος 2014 (διότι αυτή η συνεργασία είχε αρχίσει από το 2010) επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ της ΖΤΕ Hellas Telecommunications S.A με την COSCO, παρουσία του κ. Σαμαρά και αφορούσε τη χρήση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ως κέντρου Logistics για τα προϊόντα της ΖΤΕ για την ευρύτερη περιοχή της Νοτίου Ευρώπης που δημιούργησε 600 θέσεις εργασίας.

O Kινέζος τότε πρέσβης κ. Σιαολί έκανε την εξής δήλωση:

«Έχω ένα όνειρο. Ονειρεύομαι τις COSCO, ΖΤΕ και HUAWEI να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Ένα άλλο όνειρο είναι ένα Κινεζικό πολιτιστικό κέντρο στη χώρα σας. Ένα τρίτο όνειρο είναι τα Ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα να γίνουν πιο ανοιχτά σε Κινέζους φοιτητές».

Η Κίνα γίνεται πρωταγωνιστής στην παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τα δεδομένα του ΔΝΤ δείχνουν ότι ο ιός θα ωθήσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας πέρα από τις ΗΠΑ.

Η πανδημία Covid-19 θα οδηγήσει σε διαρκείς μετατοπίσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη, ωθώντας την Κίνα ακόμη περισσότερο στην πρώτη γραμμή.

Το ποσοστό της παγκόσμιας ανάπτυξης που προέρχεται από την Κίνα αναμένεται να αυξηθεί από 26,8% το 2021 σε 27,7% το 2025, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg χρησιμοποιώντας δεδομένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Κίνα θα αυξηθεί κατά 8,2% το επόμενο έτος αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,1%, ποσοστό το οποίο θα αντιστοιχεί στο 11,6% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2021 σε όρους ισοτιμίας της αγοραστικής δύναμης.

Τι διαφαίνεται στον ορίζοντα – ποιες είναι οι απώτερες βλέψεις του καθεστώτος της Κίνας;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της War news 247, το ΝΑΤΟ θέτει επίσης θέμα COSCO και λιμάνι Πειραιά και «καίγεται» να διακόψει τον χερσαίο (Τουρκία) και θαλάσσιο διάδρομο (Ελλάδα) του «Δρόμου του Μεταξιού», διαβλέποντας τις προθέσεις της Κίνας να περάσουν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κυριαρχίας. Διότι ο θαλάσσιος διάδρομος περνά μέσα από την COSCO και το λιμάνι του Πειραιά και επίσης η Τουρκία περνά στον συνασπισμό της Ευρασίας.

Επίσης τεράστιας σημασίας συμφωνία έκλεισε και η Τουρκία με την Κίνα, γεγονός που θα την μετατρέψει σε Κινεζικό λιμάνι και έδρα του Πεκίνου στην Μεσόγειο.

Σχετικά με τη ναυτική επέκταση της Κίνας

Η COSCO και η CHINA MERCHANTS, δύο εταιρίες που έχουν λάβει ηγετική θέση στις λιμενικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και στην διεθνή ναυτιλιακή εφοδιαστική, υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο από το Κομουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) και είναι – όλο και περισσότερο – πρόθυμες να προστατεύσουν τα συμφέροντα του κόμματος στο εξωτερικό.

Το 1/3 των υπαλλήλων της COSCO είναι μέλη του κόμματος.

Οι Κινεζικές εταιρίες υποχρεούνται από το εθνικό δίκαιο της χώρας να βοηθούν στη συλλογή πληροφοριών και στην κινητοποίηση της εθνικής άμυνας.

Το ΚΚΚ προωθεί τα στρατιωτικά του συμφέροντα μέσω της κατοχής ενός εκτεταμένου δικτύου λιμανιών.

Ο Charlie Lyons Jones, ερευνητής στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής (ASPI) και ο Raphael Veit, διευθύνων σύμβουλος της Ασίας-Ειρηνικού, στην εταιρία NAMEA Group, προειδοποιούν για ένα κρυφό εμπορικό δίκτυο που χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για να υποστηρίξει την εμφανή στρατιωτική στρατηγική του Κινεζικού καθεστώτος.

«Αυτές οι κρατικές επιχειρήσεις λειτουργούν με υβριδικό τρόπο, αναζητώντας επιχειρηματικές δραστηριότητες που αποφέρουν κέρδη ενώ εκτελούν τα συμφέροντα του Κινεζικού κράτους», παρατηρούν οι αναλυτές.

Σημειώνουν ότι αυτές οι κρατικές επιχειρήσεις είναι νομικά υποχρεωμένες να υποβάλλουν εκθέσεις σε ένα μέλος του κόμματος, με εκπροσώπους του κόμματος να κατέχουν ανώτερες θέσεις στο διοικητικό τους συμβούλιο.

Η COSCO και η CHINA MERCHANTS μαζί λειτουργούν 36 λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Εάν οι Κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις αναλάβουν τον έλεγχο άλλων λιμένων, το Πεκίνο θα έχει ασφαλή πρόσβαση σε μερικούς από τους πιο κρίσιμους κόμβους ναυτιλίας και κόμβους εφοδιασμού στον κόσμο.

Και όπως προειδοποιούν οι αναλυτές Charlie Lyons Jones και Raphael Veit «η προσπάθεια του προέδρου Xi Jinping για τον απόλυτο έλεγχο» στις κρατικές επιχειρήσεις θα έχει «βαθιές επιπτώσεις» για τις χώρες που δέχονται επενδύσεις από το καθεστώς.

* Βυθοκορήματα ονομάζονται τα προϊόντα των θαλάσσιων εκσκαφών (λάσπη, πέτρες, κλπ.).

* ΚΚΚ= ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΙΝΑΣ 

ΠΗΓΗ: https://theepochtimes.gr/ellines-enantion-cosco/

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 

FACEBOOK:Ε.ΣΥ Καλλιθέας ΡΟΔΟΥ
TWITTER: ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΡΟΔΟΥ
INSTAGRAM: esykallitheasrodou
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”
ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ε.ΣΥ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://600dis.oramaellas.gr
50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ http://cyprus.oramaellas.gr
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ Τ.Χ.Σ.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.