Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΝΤ: Ενέκριναν μια ιστορική κατανομή ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΡΑΒΗΧΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡ. 21/235

Οι διοικητές του ΔΝΤ ενέκριναν μια ιστορική κατανομή ειδικών δικαιωμάτων ανάληψης 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ
2 Αυγούστου 2021

Ουάσινγκτον, DC: Το Συμβούλιο των Διοικητών του ΔΝΤ ενέκρινε τη γενική κατανομή Ειδικών  Τραβηχτικών Δικαιωμάτων(ΕΤΔ) ισοδύναμης με 650 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (περίπου 456 δισεκατομμύρια SDR) στις 2 Αυγούστου 2021, για την ενίσχυση της παγκόσμιας ρευστότητας. [1]

«Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση - η μεγαλύτερη κατανομή SDR στην ιστορία του ΔΝΤ και μια ώθηση για την παγκόσμια οικονομία σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης. Η κατανομή SDR θα ωφελήσει όλα τα μέλη, θα αντιμετωπίσει τη μακροπρόθεσμη παγκόσμια ανάγκη για αποθέματα, θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες χώρες μας που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19 », δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γεωργίεβα.

Η γενική κατανομή των ΕΤΔ θα τεθεί σε ισχύ στις 23 Αυγούστου 2021. Οι νεοσύστατες ΕΤΔ θα πιστωθούν στις χώρες μέλη του ΔΝΤ σε αναλογία με τις υπάρχουσες ποσοστώσεις τους στο Ταμείο.

Περίπου 275 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (περίπου 193 δισεκατομμύρια SDR) από τη νέα κατανομή θα διατεθούν σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να ασχολούμαστε ενεργά με τη συμμετοχή μας για τον εντοπισμό βιώσιμων επιλογών για εθελοντική διοχέτευση SDR από πλουσιότερες σε φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες μέλη για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της πανδημίας και να επιτύχουν ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη», είπε η κ. Georgieva.

Μια βασική επιλογή είναι τα μέλη που έχουν ισχυρές εξωτερικές θέσεις να διοχετεύουν οικειοθελώς μέρος των ΕΤΔ τους για να αυξήσουν τον δανεισμό για χώρες με χαμηλό εισόδημα μέσω του Trust Reduction and Growth Trust (PRGT) του ΔΝΤ. Η προνομιακή υποστήριξη μέσω του PRGT είναι προς το παρόν άτοκη. Το ΔΝΤ διερευνά επίσης άλλες επιλογές για να βοηθήσει φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες στις προσπάθειές τους για ανάκαμψη. Ένα νέο Trust Resilience and Sustainability Trust θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θα διευκολύνει την πιο ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

Επιπλέον πληροφορίες:

SDR Landing: https://www.imf.org/en/Topics/special-drawing-right

Ερωτήσεις & απαντήσεις: https://www.imf.org/en/About/FAQ/special-drawing-right


[1] Η συναλλαγματική ισοτιμία αναφοράς SDR είναι 0,702283 SDR ανά USD από την 1η Ιουλίου 2021 (η ημερομηνία της Σύνοψης του Προέδρου κατά τη συζήτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Πρόταση για Γενική Κατανομή Ειδικών Δικαιωμάτων Ανάληψης).

ΠΗΓΗ: https://www.imf.org/en/News/Articles/2021/07/30/pr21235-imf-governors-approve-a-historic-us-650-billion-sdr-allocation-of-special-drawing-rights

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BLOG: 
ΤΗΛ 6937248098 - ΕΜΑΙΛ: esy.kallitheasrodou@gmail.com
FACEBOOK:Ε.ΣΥ Καλλιθέας ΡΟΔΟΥ
TWITTER: ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΡΟΔΟΥ
INSTAGRAM: esykallitheasrodou 
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.eurovouli.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”
http://politikosforeas.e-sy.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ε.ΣΥ.
http://www.e-sy.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr
600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://600dis.oramaellas.gr
50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ http://cyprus.oramaellas.gr
ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
http://dimoi.oramaellas.gr
ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ Τ.Χ.Σ.
http://txs.oramaellas.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.